2010. november 8., hétfő

Sütlaç ígyis-úgyis, azaz török módi karamellás tejberizs

   Időtlen idők óta tartozom egy kedves és remélem azóta nem csak ex olvasómnak a török tejberizs, azaz a Sütlaç receptjével. Nade gondoltam én, ok... bizony kell ez ide, már hogyne kéne, de mégiscsak nem egy olyan iszonyat egyedi és utánozhatatlan dolog csak úgy önmagában, ráadásul elég felkapott így blogszférás tekintetből nézve... Szóval hoztam is meg nem is, illetve nem pont azt, vagyis nem csak azt.
   Á, elég a szómenésből, íme a hagyományos Sütlaç receptje - megintcsak egyik kedvenc török blogoldalamról - a Portakal ağacı-ról, mely egy mini Elifes csavarral karamellássá válik a történet végén, de ha úgy szeretnénk ezt a lépést akár ki is hagyhatjuk a mókából (kockázatkerülőknek és karamell-gyűlölőknek ajánlott).


   Különös tekintettel azok figyelmébe, akik odáig vannak az éttermekben is kapható fırın Sütlaç, vagyis égetett tejberizs barnára karamellizált tetejéért, nade hozzám hasonlóan a sütőjükből hiányzik az a fránya grillfunkció.

Hozzávalók (kb. 6 főre):
  1 liter víz
  1,5 dl rizs
  1 liter tej
  2 ek rizsliszt
  1,5-2 pohár cukor (1 pohár = 2,5 dl)
  fahéj, kakaópor a díszítéshez

Elkészítés:
  A megmosott rizst 8 dl vízben résnyire nyitott fedő alatt, közepes lángon, olykor megkeverve addig főzzük, míg a víz nagyrésze elfő, illetve a rizs felszívja (csak a rizsszemek között maradjon víz, felettük ne) - ez nekem kb. 15-20 percet vett igénybe.
   A tejjel felöntve néha-néha megkeverve ismét felforraljuk. Közben a rizslisztet elkeverjük a maradék 2 dl vízzel és folyamatos keverés mellett a lassú tűzön forrásban lévő tejberizshez adjuk, további 10 percig főzzük.
   Hozzákeverjük a cukrot (ízlés szerint - mindenesetre, ha karamellásra szeretnénk ne csökkentsük túlzottan a cukor mennyiségét), majd:

A natúr tejberizshez: olykor megkeverve felforraljuk és már el is zárhatjuk alatta a tüzet.

A karamellás tejberizshez: felforraljuk, majd forrástól számítva 2-3 percig (keverés nélkül) főni hagyjuk, közben az alján a cukor karamellizálódik, csúnyábban szólva odakap. De vigyázat, vékony a határvonal a karamelles íz és az odaégetés között, úgyhogy csak óvatosan az idővel! Ezután egy kézi habverővel szépen felkeverjük és elkeverjük a tejberizst, ami szép egyöntetű picit világosbarnás színt kap.

   A kész tejberizst kanalazd vagy öntsd tálkákba, majd hidegen fahéjjal esetleg kakaóporral díszítve tálald! (Miközben hűl sűrűbb állagot nyer!)

Jó étvágyat!

TIPP: ki kell emelnem, hogy a magyar tejberizstől eltérően a magas cukortartalom miatt ez sokkal inkább kiadós desszert, mint könnyű vacsora! Ha mégis vacsorának készítjük el használjunk kevesebb cukrot és készítsük a matúr változatot, tálaljuk gyümölcsökkel, magvakkal.

5 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszta, finom lehet

Ami írta...

Nekem is tetszik!:)

Elif írta...

Köszi Bianka és Ami!

Erika írta...

cok tesekür, Elif!

Beastie írta...

ezt készítettem el a gasztrokadét játékra. Riszlisztet házilag (örölve) próbáltam készíteni, ne lett túl liszt szerű. Ennek ellenére a 2 napig hűtöben üldögélő utolsó Sülac már szépen besűrűsödött és megképződött rajta az oly annyira fontos réted a tetején. Szóval éljen a 2 napos Sülac (is)