2011. február 17., csütörtök

Meyhane pilavi, avagy Söröző piláf

   Nem is értem, ilyen még soha nem történt, de kétségkívül ez a legszerencsésebb felállás... Kisfiam és párom náthanyűggel küzdenek naphosszat, én viszont valamilyen áldásos szerencsével megúsztam a dolgot ezidáig, remélem nem kiabáltam el! Így az ápolgatás mellett persze a lehető legegyszerűbb, de mégis laktató és a válogatósokat is meggyőző étket dob össze az ember lánya.


   Bevallom eredetileg nem Meyhane pilavi-t terveztem készíteni, de mivel néhány csalfa moly volt olyan kedves beleenni magát a tarhonyámba, kénytelen voltam valami mást kivitelezni a tarhonyás husi helyett. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy mire jóllaktak a kis és nagy betegek még éppen volt némi napfény és egy adag piláf is maradt, így elkészülhetett a kép és érkezhet a recept is.
   A söröző, vagy kocsma piláf egy egyszerű, laktató és igencsak elterjedt étel Törökországban, készülhet köretnek mindenféle hús nélkül, vagy egytálételként csirkével, marhával, esetleg ahogy most én készítettem: pulykahússal.

Hozzávalók (3 főre):
  1 pohár nagyszemű bulgur (1 pohár = 2,5 dl)
  1 kis fej hagyma
  1 kisebb paprika (fehér, piros vagy édes zöld)
  1 paradicsom
  1 közepes nagyságú burgonya
  10 dkg kis kockára vágott pulykamell vagy csirkemell (elhagyható)
  2 ek olivaolaj
  1 tk vaj (vagy +1 ek olivaolaj)
  só, bors, pirospaprika

A tálaláshoz: aprított petrezselyem, csípős paprika pehely, joghurt (esetleg zúzott fokhagymával, sóval ízesítve)

Elkészítés:
   Az apróra vágott hagymát az olivaolajon (és vajon) üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a felkockázott paprikát, majd 1-2 perc keverés után a húst, melyet folyamatos keverés mellett levének elpárolgásáig pirítunk.
   Ekkor hozzákeverjük a megmosott és lecsepegtetett bulgurt, a hámozott és kis kockára vágott paradicsomot és burgonyát, jól átkeverjük, majd felöntjük bőven vízzel, kb. annyival, hogy ellepje + 1-1,5 ujjnyi. Sóval, borssal, pirospaprikával (ill. ha valaki nem kerüli, akkor esetleg egy fél tyúkhúsleveskockával) ízesítjük. Ha paradicsomosabbra szeretnénk keverhetünk hozzá 2-3 ek paradicsompürét is.
   Forrásig gyakran, majd olykor megkeverve fedő alatt, mérsékelt lángon addig főzzük, míg a bulgur az összes vizet fel nem szívja - ha még nem elég puha adjunk hozzá némi plusz vizet!

   Még melegen tálaljuk. Kiegészítője lehet - de nem törvényszerű - némi natúr vagy zúzott fokhagymával és sóval ízesített joghurt. Megszórhatjuk egy kis aprított petreszelyemmel és paprikaszirommal ízlés szerint.

Jó étvágyat!

TIPP: Ha marhahússal készítjük, azt a hagymával és paprikával, plusz némi vízzel főzzük elő kb. 30 perc alatt.

6 megjegyzés:

Ms. Poppy írta...

Milyen szép színes és tápláló étek, nagyon jól hangzik.:)
Jobbulást a betegeknek!

Bianka írta...

Nagyon guszta kép
Jobbulást

Elif írta...

Köszi lányok! :)

trendo írta...

Egyszerű de nagyszerű étek,
kihagyni szörnyű vétek :)

Névtelen írta...

Hű, de örülök ennek a receptnek. Itt figyel a szekrényben 1/2 kg bulgur, és napok óta gondolkodom hogy készítsem el. :)

Elif írta...

Köszi trendo!

Patrícia: örülök, ha sikerült öteletet adnom a felhasználáshoz! :)