2012. december 5., szerda

ÖGYE: Pirított csicsóka saláta

   Imádom ezt az őszi időszakot, a legkedvesebb zöldségeimtől roskadoznak a piaci pultok, a fák tündöklő színekbe öltöznek, hm. Igen, merthogy felénk még csak a tél híre jutott el. Isztambul most egy zivataros, szivárványokkal ékesített borongós metropolisz. A bevásárlóközpontok és nagyobb üzletek már egytől egyig "karácsonyi", ami itt hát újévinek mondott díszekben, de én sokkal jobban élvezem ilyenkor vastag kötött holmikba burkolózva felkutatni az izgalmas parkokat, eldugott vásárokat és minibazárokat. A táskába egy termosz tea és már mehetünk is.
   Sajnos idén a szokásosnál is több bacilus jutott a családnak köszönhetően a párás levegőnek és enyhe időjárásnak, de az ember itthon is talál mindig valami ötletes tennivalót.



   Most egy "ehhez volt kedvem" fogás következik, tehát nem speciálisan török, nem is akarom ráfogni, viszont nagyon egyszerű és többfunkciós, úgyhogy szeretetreméltó is egyben, a Pirított csicsóka saláta. ÖGYE, ugye? Tehát Ötletes Gyors Egyszerű.

Hozzávalók (1-4 személyre. attól függően főételként vagy köretként fogyasztjuk):
  25 dkg csicsóka
  2 ek olaj
  6 szép nagy levél tépősaláta
  1 kápia paprika, vagy fél kaliforniai paprika
  1-2 ek frissen facsart citromlé
  1 ek morzsolt fehérsajt (Feta)
  só, pirospaprika

Elkészítés:
   Az olajat egy kisebb serpenyőben felhevítjük, a megpucolt és kockára vágott csicsókát rászórjuk, folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk (ellenőrizzük, hogy megpuhult a belsejük). A tűzről lehúzva sózzuk, fél kk csemege pirospaprikával meghintjük, átkeverjük.
   A salátaleveleket megmossuk, a vizet róluk lerázzuk, fogyasztható méretűre tépkedve egy tányérra rendezzük.
   A paprikát megmossuk, vékony karikákra vágjuk, a salátára szórjuk, majd jöhet az előkészített csicsóka is. Meglocsoljuk citromlével, megszórjuk a morzsolt sajttal és már tálalhatjuk is.

Jó étvágyat!

TIPP: reggelire például pirítóssal, vegetáriánus főételként, vagy húsételek mellett köretként is fogyasztható.

1 megjegyzés:

marisz57 írta...

No,ögye akinek kő!- így mondanák kalocsai tájszólással, ha nem tetszik az étel.
De nekem tetszik, mert szeretem a csicsókát, termesztem is, meg tudjuk róla, hogy egészséges.
Minél több csicsókás receptet össze akarok gyűjteni, örülök, hogy rátaláltam erre. És a fotó is nagyon szép róla!